Geografia 8 – 21.12.2020

Temat: Etiopia – problemy głodu i niedożywienia

Proszę zapoznać się tematem ze strony 82.

 

  1. Stolica -Addis Abeba.
  1. Klimat podrównikowy i zwrotnikowy – suchy, opady zwykle  w porze deszczowej, susze.
  2. Etiopię zamieszkuje ponad 80 grup etnicznych.
  3. Jeden z najuboższych krajów świata.
  4. Niedożywienie – jeśli  wartość energetyczna pokarmu jest mniejsza niż  potrzeby organizmu.
  5. Głód – czasowy brak pożywienia, który może doprowadzić do śmierci.
  6. Głód utajony – gdy w diecie codziennej brakuje wymaganych składników odżywczych.
  7. Przyczyny głodu w Etiopii:
  • klęski żywiołowe, susze i powodzie, pustynnienie,
  • plagi szkodników, np. szarańczy,
  • wysoki przyrost naturalny,
  • niski poziom rolnictwa,
  • konflikty zbrojne.
  1. Poziom życia mieszkańców Etiopii szybko się podnosi, zwiększono wydatki na inwestycje, drogi, edukację, rolnictwo, ochronę zdrowia.
  2. Skutki głodu i niedożywienia to umieranie niemowląt, choroby, niedorozwój u dzieci,  niska sprawność fizyczna i umysłowa.
  3. Walka z głodem:
  • pomoc humanitarna na krótko,
  • zwiększanie powierzchni upraw, chemizacja, mechanizacja, edukacja rolników,
  • działania na rzecz pokoju.
Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Memory