Geografia – klasa 7. Proszę przepisać do zeszytu
Temat: Produkcja zwierzęca
- Zwierzęta hodowane w Polsce
- Bydło
- trzoda chlewna
- drób (kurczaki i kury)
- konie
- owce
- Bydło (mięsne i mleczne)
- Pogłowie to 6 milionów sztuk. Szóste miejsce w UE
- Najwięcej krów w północno-wschodniej Polsce i w Wielkopolsce.
- W Polsce dominuje hodowla bydła mlecznego, mleko wykorzystywane w jest przetwórstwie, np. sery, jogurty
- Niskie spożycie mięsa wołowego.
- Trzoda chlewna (świnie na mięso)
- Mięso popularne w Polsce. Dość tanie.
- Niższe koszty produkcji niż wołowiny, ponieważ świnia szybko rośnie.
- Pogłowie świń w Polsce się zmniejsza, ponieważ zmniejsza się opłacalność.
- jest hodowana w dużych nowoczesnych chlewniach.
- Drób (na mięso i jaja)
- 90% to kury nioski i kurczaki.
- Pozostałe 10% to indyki, kaczki, gęsi.
- Drób jest hodowany w fermach
- Konie
- Kiedyś konie były wykorzystywane jako siła pociągowa.
- Pogłowie koni spada.
- Obecnie konie wykorzystuje się w celach rekreacyjno sportowych.
- Owce (na wełnę, mięso, czasem mleko)
- Pogłowie owiec maleje, ponieważ spada zapotrzebowania na wełnę i baraninę
- Hoduje się w górach (w Beskidach i na Podhalu).
- Kozy (na mleko )
- Nie są popularne