Geografia klasa 7 23.03.2020 r.

Geografia – klasa 7. Proszę przepisać do zeszytu

Temat: Produkcja zwierzęca

  1. Zwierzęta hodowane w Polsce
  • Bydło
  • trzoda chlewna
  • drób (kurczaki i kury)
  • konie
  • owce
  1. Bydło (mięsne i mleczne)
  • Pogłowie to 6 milionów sztuk. Szóste miejsce w UE
  • Najwięcej krów w północno-wschodniej Polsce i w Wielkopolsce.
  • W Polsce dominuje hodowla bydła mlecznego, mleko wykorzystywane w jest przetwórstwie, np. sery, jogurty
  • Niskie spożycie mięsa wołowego.
  1. Trzoda chlewna (świnie na mięso)
  • Mięso popularne w Polsce. Dość tanie.
  • Niższe koszty produkcji niż wołowiny, ponieważ świnia szybko rośnie.
  • Pogłowie świń w Polsce się zmniejsza, ponieważ zmniejsza się opłacalność.
  • jest hodowana w dużych nowoczesnych chlewniach.
  1. Drób (na mięso i jaja)
  • 90% to kury nioski i kurczaki.
  • Pozostałe 10% to indyki, kaczki, gęsi.
  • Drób jest hodowany w fermach
  1. Konie
  • Kiedyś konie były wykorzystywane jako siła pociągowa.
  • Pogłowie koni spada.
  • Obecnie konie wykorzystuje się w celach rekreacyjno sportowych.
  1. Owce (na wełnę, mięso, czasem mleko)
  • Pogłowie owiec maleje, ponieważ spada zapotrzebowania na wełnę i baraninę
  • Hoduje się w górach (w Beskidach i na Podhalu).
  1. Kozy (na mleko )
  • Nie są popularne

 

 

 

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Memory