Koło chemiczne, 20.05.2020r. (zajęcia offline)

Witajcie!

na dzisiejszych zajęciach koła chemicznego dowiemy się jak wykryć obecność skrobi w różnych produktach spożywczych.

DOŚWIADCZENIE: Wykrywanie obecności skrobi w materiale roślinnym.

SPRZĘT I ODCZYNNIKI CHEMICZNE:

  • Jodyna
  • Materiał roślinny – Ziemniak, ryż.
  • Talerzyk

POSTĘPOWANIE:

1.. Kładziemy kawałek ziemniaka i ryż na wcześniej przygotowanym talerzyku.
2. Nakładamy jodynę na ziemniaka  i ryż w małych ilościach, poprzez nakrapianie.Obserwujemy zmiany.

Skrobia ( magazyn energii u roślin) jest cukrem, w której skład wchodzą inne wielocukry: AMYLOZA i AMYLOPEKTYNA.
Cukry te różnią się właściwościami fizycznymi : Wodne roztwory amylopektyny charakteryzują się opalizującą barwą, zaś w reakcji z jodem wykazują fioletowe zabarwienie. Z kolei, amyloza barwi się z jodem na kolor niebieski.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Memory