Witajcie!
na dzisiejszych zajęciach koła chemicznego dowiemy się jak wykryć obecność skrobi w różnych produktach spożywczych.
DOŚWIADCZENIE: Wykrywanie obecności skrobi w materiale roślinnym.
SPRZĘT I ODCZYNNIKI CHEMICZNE:
- Jodyna
- Materiał roślinny – Ziemniak, ryż.
- Talerzyk
POSTĘPOWANIE:
1.. Kładziemy kawałek ziemniaka i ryż na wcześniej przygotowanym talerzyku.
2. Nakładamy jodynę na ziemniaka w małych ilościach, poprzez nakrapianie.Obserwujemy zmiany.
Skrobia ( magazyn energii u roślin) jest cukrem, w której skład wchodzą inne wielocukry: AMYLOZA i AMYLOPEKTYNA.
Cukry te różnią się właściwościami fizycznymi : Wodne roztwory amylopektyny charakteryzują się opalizującą barwą, zaś w reakcji z jodem wykazują fioletowe zabarwienie. Z kolei, amyloza barwi się z jodem na kolor niebieski.